Skip to main content

Call us: +30 27520 59430

Ύδρα


Η Ύδρα σήμερα φαντάζει σαν ένας πίνακας ζωγραφικής με γκρι, άσπρα και μπλε χρώματα πάνω από το γαλάζιο της θάλασσας, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής.

Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στο μυχό ενός κλειστού όρμου, και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη βραχώδη πλαγιά, γύρω από το λιμάνι, δημιουργώντας μια μοναδική αρμονία μεταξύ αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος.

Με την πρώτη σας επίσκεψη ο επισκέπτης που την προσεγγίζει, γυρίζει πίσω στο χρόνο, εντυπωσιάζεται από τη θέα των ψηλών και επιβλητικών Αρχοντικών που δεσπόζουν στο λιμάνι της Πόλης, ενώ ταυτόχρονα ένα συναίσθημα μαγείας σας περιβάλλει. Ίσως να είναι η μοναδική αρχιτεκτονική και γραφικότητα του νησιού, ίσως πάλι να είναι η μακρόχρονη και η πολιτιστική κληρονομιά του ή ίσως όλα μαζί.

Κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιού είναι ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα ή άλλα τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με τα γαϊδουράκια, γεγονός που κάνει την Ύδρα ακόμα πιο γραφική.
Το νησί φημίζεται για τις φυσικές καλλονές του, για την ήρεμη ζωή που προσφέρει στους επισκέπτες της την ημέρα, αλλά και για την έντονη κοσμοπολίτικη ζωή που προσφέρει τη νύχτα.

  • Στην Ύδρα φτάνουμε στις 11:30 θα μπορείτε να πάτε για ένα μπάνιο.

    Στα 100 μέτρα από το λιμάνι στα αριστερά σας όπως θα βγείτε από το πλοίο μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο της Ύδρας όπου βρίσκονται εκθέματά από την εποχή της επανάστασης και του Βαλκανικούς πολέμους

    Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τους Προμάχωνες με τα Κανόνια ή τον Άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο.

  • Λιμάνι
    Η Υδραϊκή Γωνιά
    Αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για όλες τις ώρες της ημέρας.

    Παραλία του Βλυχού
    bar-restaurant Ενάλιον
    Ιδανική επιλογή για χορταστικό πρωινό, καφέ ή γεύμα σε ένα καθαρά νησιωτικό περιβάλλον.

    Κανόνια
    bar restaurant Sunset
    Με ατού το εξαιρετικό location του προσφέρει την πιο όμορφη θέα στο πιάτο σας.

    Χώρα της Ύδρας
    Το Παραδοσιακόν
    Εδώ οι αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας είναι οι πρωταγωνίστριες του καταλόγου.

  • Μπίστι
    Οργανωμένη παραλία στη νοτιοδυτική άκρη του νησιού

    Άγιος Νικόλαος
    Στη νοτιοδυτική πλευρά της Υδρας, σε όρμο, με πλαγιές κατάφυτες από πεύκα

    Καουμίθι και Νήσιζα
    Παραλίες με βότσαλο και άμμο, προσεγγίζονται με θαλάσσιο ταξί

    Σπηλιά Πηγή
    Μία από τις πιο φημισμένες παραλίες της Ύδρας, βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το κέντρο του οικισμού και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της τις μεγάλες πέτρινες πλάκες

    Λιμνιόνιζα
    Προικισμένη με βότσαλο και πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά, είναι ιδανική για μακροβούτια μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

    Υδρονέτα
    Βρίσκεται σχεδόν δίπλα στη Σπηλιά, κάτω από τα κανόνια του κάστρου της Ύδρας, και χαρακτηρίζεται επίσης για τη βραχώδη έκτασή της.

    Μανδράκι
    Σε απόσταση 15 λεπτώναπό τολιμάνι της Ύδραςαποτελεί μία από τις πλησιέστερες παραλίες στο κέντρο του οικισμού.

  • Προμαχώνες με τα κανόνια

    Μόλις το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι της Ύδρας, η ματιά πέφτει στους εντυπωσιακούς προμαχώνες που προφυλάσσουν την είσοδό του. Ιδιαίτερα πλούσιο και με σημαντική συνεισφορά στον αγώνα της Ανεξαρτησίας, το νησί έπρεπε οπωσδήποτε να προστατεύεται από τους πειρατές αλλά και από πιθανές επιθέσεις του Οθωμανικού στόλου.

    Έτσι, το 18ο αιώνα, την περίοδο της ακμής της Ύδρας, ψηλά στο βράχο, στις δυο άκρες του λιμανιού υψώθηκαν προμαχώνες και ενισχύθηκαν με κανόνια προκειμένου να αποθαρρύνουν κάθε επίδοξο εισβολέα.

    Σήμερα που οι κίνδυνοι αποτελούν κεφάλαιο της ιστορίας, οι προμαχώνες του λιμανιού είναι ίσως το πιο μαγικό μέρος του νησιού. Η ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και στον οικισμό, ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές ώρες όταν ο ήλιος δύει και βάφει τη θάλασσα σε πορφυρά χρώματα, επιβάλει μια βόλτα ως εκεί.

    O Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος

    Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος έζησε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τόπος γέννησης του και τόπος που τον φιλοξένησε στα πρώτα χρόνια της ζωής του υπήρξε το νησί της Ύδρας. Οι γονείς του ήταν ευλαβείς πιστοί και τον γαλούχησαν με τις αρχές και τα πιστεύω του χριστιανισμού και με περίσσια αγάπη για το Χριστό.
    Μεγαλώνοντας και εξαιτίας των κακουχιών της σκληρής ζωής, ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να μεταβεί στη Ρόδο, ώστε να δουλέψει και να προσφέρει κάποια βοήθεια στο σπίτι του.

    Όπως ήταν τίμιος και εργατικός δεν δυσκολεύτηκε να διεισδύσει στην κοινωνία της Ρόδου και να γίνει αγαπητός σε αυτή. Κάποιος τον γνώρισε στο διοικητή τής Ρόδου Χασάν Καπιτάν, ο όποιος του έδωσε εργασία στο σαράι του.

    Κάποιο βράδυ ο Κωνσταντίνος σε ένα γλέντι του Χασάν Καπιτάν μέθυσε και εκείνος κάλεσε τους χοτζάδες για να του κάνουν περιτομή. Έτσι και έγινε, επίσης του φόρεσαν το άσπρο σαρίκι και τον ονόμασαν Χασάν, όπως και το διοικητή του.

    Όταν ξύπνησε και αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί, ήρθε σε δύσκολη θέση και δεν αντέδρασε αμέσως. Μα στεναχωρήθηκε ακόμα περισσότερο όταν με τα λεφτά που έστειλε στη μάνα του, έφτασε και το μαντάτο ότι αλλαξοπίστησε. Εκείνη δε δέχθηκε τα λεφτά, τα πέταξε και έκλαιγε απαρηγόρητη μέρες ολόκληρες.

    Το ίδιο συνέβη όμως και στη Ρόδο, όλοι του οι φίλοι τον απαρνήθηκαν, αποξενώθηκε απ’ αυτούς γιατί τον θεωρούσαν γενίτσαρο.